Tommys

Farlig reparatism

Den samhällsfientliga separatismen

  Allt fler grupper i Europeiska nationer börjar verka för befrielse från de nationella, historiska banden med uppenbart mål att blida nya autonoma stater som nationsgränserna Detta kommer naturligtvis att innebära misstänksamhet, splittring, konfrontationer  och till sist även risk för    väpnad konflikt,

 Vilket kända historiska exempel visar i Baskien, Katalonien och Skottland.

 Separatister finns inom alla stater och triggas av varandra i någon sorts

  Pandemisk nationaldemografis storm, som drar fram genom välfärdsstater, vilket

 Är något förvånande då det torde vara  begränsade förutsättningar att motivera medborgare för dessa lokala och regionala uppror då inga uppenbara vinnare står att fnna i dessa konflikter.

 Separatister uppenbaras i all sociodemografisk utveckling, dessutom finns ofta en tydlig kultudivergerande parameter.  I Sverige har vi i modern tid inte upplevt alltför stora separatistiska strömningar.  Sedan

nilsDackes dagar har  vi förskonats från  tendenser til lnbördes nationell trätor

ändock har   detta fenomen uppstått igen med den ökande lokal- och regionalpatriotismen, sådan den kommer tillu ttryck i Tornedalen, Jämtland(republiken)och  de sydligaste landskapen samt   västkusten.

 och  Lappland.

 I Sapmi(sameland) har det bildats ett parti med namnet;”folkomröstnigspartiet”.

 Ett initiativ som kanske lockar till efterföljd i någon frihetslängtande lokal arena.

  Om vi, med historiens exempel i åminnelse, inte bidrar till att exkludera någon lokalpatriotism kan vi undgå att denna naturliga samhällsutveklingsfas. Inte resulterar i nationella motsättningar där ingen vinnare kan koras.

 Separatismen föds ur ”genmanipulerad” nationalism och  kommer till slut att omfatta nationerna också som

  Divererar istället för konvergerar, dsåväl, globalt som inom Europa. Exemplet Brexit

 Talar sitt tydligaspråk och borde stämma till eftertanke. Det börjar med en kulturell eller  etnisk lokalproblematik och slutar i internationellt kaos.

  Det kanske våras för en ny Nls Dacke någonstans! sm kastar in nationen i interna konflikter som borde   höra till historien.

 

 

 

 

 

 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: