Tommys

skattefrälse i blesbygd

 

Obeskattad förmån för samebyarna

 Staten äger den mesta marken i Sverige och genom statens fastighetsverk förvaltar man över, 6.5 miljoner hektar inklusive mark i fjällterräng.

  De som vill nyttja statlig mark för näringslivsetablering, kan oftast möjliggöra detta genom köpe- eller arrendeavtal, med fastighetsverket.

 När något sådant aktualiseras, uppstår genast ett massivt frågasättande av statens bruk av Sveriges landareal.  Det har också gått så långt att samebyar har stämt staten för att staten genom sin markförvaltning, upplåtit mar tillsamhällsnyttig verksamhet.

  De som kommer ifråga för nyttjandet, är; antingen erlägga arrende för marken, eller ”förmånsbeskattas för en tillgång, vilken skall värderas enligt gällande marknadspriser, de inte erlägger avgift för.

   Denna ordning är ett utslag av ogenomtänkt lagstiftning som missgynnas stora delar av befolkningen. Lantbrukare över hela landet, skulle troligtvis, uppskatta att få släppa ut sin boskap på ”gratis bete”, i stället för att hålla den i kostsamma stallar och hägn.

 Samt befrias från många kostsamma arrendeavtal med statens fastighetsverk.

 Denna särbehandling av en minoritetsgrupp, kan allvarligt bidra till att segregeringen i landet i ny riskabel bränslepåfyllning med en underliggande samhällsfarlig separatism som följd.

  Detta, inte minst, därför att den urgamla allemansrätten, på detta sätt fråntages Sveriges befolkning.

 

.